Day 3 - 2017. június 21.

Kalbarry - Shark Bay

Tegnapi Airbnb-s szállásunk kilátásával nem lehetett betelni.

Bár szállásgazdánkat, Elizabethet csak fényképről láthattuk, mivel korábban azt írta, hogy otthagyja nekünk a kulcsot a zárban, személyesen nem lesz ott. Nem bántuk, mivel a helyiek kedvességét aznapra bőven elégnek találtuk. És ott hagyta nekünk ezt a teraszt is! Az óceán kilátást nem lehet megunni, maradtunk volna még, de olyan sok minden vár ránk. 

Egy 380 km-es út állt előttünk. Szinte egész idő alatt esett az eső,, és az útra betervezett négy programunkat ez valamelyest beárnyékolta. Ezekkel a ritkán előforduló napsütésmentes napokkal még az is a baj, hogy felélénkül a vadállomány, ez pedig különös figyelmet igényel. Egy emu miatt például egy nagyobbat kellett fékeznem. Ő persze értetlenül állt a dolog előtt, és szemrehányó nézéssel bandukolt át előttünk az úton. Később valamelyik testvérének kiterített teteme mellett mentünk el. Naponta egyébként több, leginkább kenguru tetemet látunk az út mentén, kár hogy nekik nem jelzi tábla az érkező kamionosokat, mint nekünk őket.

Mai úticélunk A CÁPA-ÖBÖL vagy Shark Bay volt. Egy nagy, sekély öböl Ausztrália legnyugatibb pontján, Perth városától úgy 650 kilométerre északra. Manapság évente több mint 120 000 ember látogat el ide. Ennek a távoli vidéknek akkora a vonzereje, hogy 1991-ben felvették a Világörökség-listára. Az élettől nyüzsgő réteket azonban a víz alatt kell keresni, mivel a Cápa-öbölben vannak a világ legnagyobb és legváltozatosabb tengerifüves legelői, összesen több mint 4000 négyzetkilométeres területen. Egyedül a Wooramel-tengerifűpad 130 kilométer hosszan nyúlik el a Cápa-öböl keleti ágában. A tengerifüvek virágos növények, és szédületesen változatos tengeri élővilágot tartanak el. Fiatal garnélák, apró halak és számtalan egyéb tengeri élőlény lakja ezt a levelekben gazdag menedékhelyet. A tengerifüves legelők az ott lakó mintegy 10 000 dugongot* is bőségesen ellátják élelemmel. Ezek a jámbor és kíváncsi emlősök, melyek a tengeri tehenek rendjébe tartoznak, akár 400 kilogrammot is nyomhatnak, és szép csendben legelésznek a gazdag, víz alatti réteken, olykor több mint százan alkotva egy csordát.

A Cápa-öböl a nevéhez híven rengeteg cápának ad otthont. A tíz-egynéhány faj között van a félelmetes tigriscápa és a hatalmas, ám ártalmatlan rablócápa, a világ legnagyobb testű hala is. A cápák mellett delfinek is élnek ezekben a vizekben, ami alapján elvethetjük azt a tévhitet, hogy ahol delfinek vannak, ott nincsenek cápák. A kutatók az itt élő delfinek mintegy 70 százalékának a testén cápatámadásokra utaló sebhelyeket találtak. Az öböl állatvilágának sokszínűségét növelik a hosszúszárnyú bálnák ezrei, melyek itt pihennek meg évenkénti útjukon, miközben délre vándorolnak, meg körülbelül ugyanennyi teknős is, amely évről évre tojást rakni jár ide a partra.

 

Bálnákra csak 3 nap múlva lesz esélyünk, de holnapi napunk nagyon izgalmas lesz. Ki ne hagyd!

Forrás: https://wol.jw.org/hu

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én